Kinderen opvoeden in het digitale tijdperk
Sinds de lancering van de allereerste smartphone in 1996 (de Nokia Communicatior 9000) is er een hoop veranderd. Hoewel de komst van de eerste Apple iPhone in 2007 eigenlijk pas de echte doorbraak betekende. Mediawijzer.net heeft ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar de rol van digitale media in de levens van jonge kinderen. Wij delen de belangrijkste bevindingen met jullie.
Mediagebruik
Kinderen van deze tijd spelen minder buiten, bewegen minder en zitten eerder voor de televisie dan dat zij gezelschapsspellen spelen. Het mediagebruik is toegenomen. Zo heeft 98% van de ondervraagde gezinnen met kinderen van 0 tot 6 jaar een smartphone, 93% een laptop en 88% een tablet. Een groei van ruim 8,5% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend hierbij is dat 43% van de ouders hun kind al vóór de tweede verjaardag kennis laat maken met een smartphone. Kinderen gebruiken zo’n toestel dagelijks 27 minuten.
Voor- en nadelen
Uit het Iene Miene Media onderzoek blijkt dat ouders voornamelijk het voordeel zien dat mediagebruik door kinderen goed is voor school later. Ook het leren van Engels noemen zij als voordeel. Als tegenargument wordt aangegeven dat gewoon speelgoed beter is dan beeldschermen en dat ouders hun kind liever andere dingen zien doen. Ook verslaving en de invloed van reclame zien zij als een nadeel. Twee derde van de ouders geeft aan geen moeite te hebben met mediaopvoeding.
Opvoedvragen
De voornaamste vragen die bij ouders spelen zijn wat een normale tijd is om aan media te besteden en hoe zij de veiligheid van hun kind online kunnen garanderen. De helft van de ondervraagden heeft behoefte aan praktische tips, zoals een ‘Schijf van Vijf’ over mediaopvoeding. Een ander handvat dat kan helpen is het praten met ‘peers’. Zes van de tien ouders praat met bijvoorbeeld vrienden, familieleden van dezelfde leeftijd en ouders van kinderen uit de buurt over de opvoeding en het gebruik van media door kinderen.
Herken jij je hierin als ouder? Laat jij jouw kids met een smartphone spelen en vind jij het makkelijk of lastig om hiermee om te gaan? Laat jouw verhaal achter in de reacties. Ook tips zijn natuurlijk van harte welkom!